Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

NZXT Kraken X41 - сбогом на въздушните охлаждания

NZXT Kraken X41 е базиран на същата печеливша формула като предшественика си, но носи и съществени подобрения, включително нова помпа с управляеми обороти и усъвършенстван софтуер. А те идват и на същата разумна цена.

26 март 2015
14547 прочитания
13 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 2


Ревю: Денислав Славчев

Преди половин година компанията NZXT обнови своите системи за водно охлаждане от типа "всичко в едно" с моделите KRAKEN X41 и KRAKEN X61. Те са наследници на успешните X40 и X60, които са и първите от този тип водни охлаждания, използващи радиатори с ширина 140 mm. 

Интересното е, че новите модели не са само козметична промяна, а са станали обект на повсеместно усъвършенстване на всички компоненти, като даже и софтуерът за управление е претърпял редизайн. При нас пристигна за тестове по-малкият модел от двата - Kraken X41, който  е с единичен радиатор - за монтаж само на един вентилатор. Именно него ще ви представим в този материал. 
Технически характеристики

Като цяло, радиаторът на Kraken X41 леко е "напълнял" спрямо предшественика си. Охлаждането е получило нова, по-мощна помпа, на която могат да се регулират оборотите, a също така и охлаждащият вентилатор е сменен с друг модел - NZXT RF-FX142-NP.  И не на последно място, Kraken X41 вече има увеличена на 6 години гаранция и се предлага на същата цена (около 200 лв.), като на предшественика му.
По-детайлен поглед върху NZXT Kraken X41
KRAKEN X41 по подобие на своя предшественик пристига в добре оформена ритейл опаковка, на която от компанията добре са се постарали да изобразят акцентите върху всички достойнства на продукта. 

Прочетете още: Програма максимум: Най-мощният геймърски компютър, който можем да сглобим в момента


Самото охлаждане е доста грижливо опаковано в допълнителна, предпазваща от удар картонена тава, която се намира вътре в "лъскавата" кутия, така че продуктът да не се повреди при транспортирането му.

Освен охлаждането в кутията ще намерите кратко потребителско ръководство за бърз монтаж, закрепващи скоби и планки, за различните типове процесорни цокли, както и различни видове винтове и шпилки за тяхното закрепване.  Както и при предшественика X40 диск със софтуер няма, но пък за сметка на това потребителското ръководство е поставено от страната, на която с големи букви е написано, че трябва да си свалите управляващия софтуер от страницата на производителя. 


Водното охлаждане NZXT Kraken X41 е построено по класическа затворена система, която осигурява най-голям компактност на този вид охлаждания. Във  водния блок е разположена и помпата, като по този начин те образуват един монолитен блок, свързан с водния радиатор посредством два гумени маркуча. Потребителите с опит в този тип водни охлаждания едва ли ще пропуснат да забележат, че ОЕМ производител е небезизвестната компания Asetek. 
Самият воден радиатор, по подобие на предшественика си, също е изработен от алуминий, но е увеличeна дебелината му от 27 mm на 36 mm, като дебелината на "работното тяло" е нараснала от 16 mm, на 22 mm, което е с около 37% в повече.  Също така са се увеличили на 14 бр ( с една)  и плоските тръби на "питата", по които се движи охлаждащата течност. Всичко това рефлектира върху полезната площ на радиатора, като увеличението й означава и по-висока ефективност. 
Водното охлаждане е от необслужващ се тип и поради тази причина водните съединения са от валцовани, така че не позволяват неговото многократно разглобяване/сглобяване. Маркучите са черни на цвят, с дължина 40 см и външен диаметър 10 mm.

Водният блок с интегрираната в него помпа пристига с нанесена на него термо-паста, като по този начин освобождава потребителя от ангажимента той да осигури такава.  На външен вид водният блок на Kraken X41 по нищо не се отличава от този на X40 модела, но както вече уточнихме, "вътре" помпата е различна, като позволява да и се регулират автоматично оборотите (в зависимост от температурата на охлаждащата течност) в диапазона от 2400 об/мин до 2600 об/мин, за разлика от предходната, която работи на константни обороти - 2900 об/мин. Това прави Kraken X41 по-тих от предшественика му при покой на системата.


Пластмасовият капак на водния блок на Kraken X41 е черен на цвят, а върху него е изобразено логото на компанията, което разполага и с приятна подсветка.

Използваният вентилатор е NZXT FN V2, който е 140 mm и е със седем лопатки. Управлението на вентилатора е  PWM. Рамката на вентилатора е малко по-различна от тези на стандартните. Много добро впечатление правят отворите в ъглите й, които са предвидени за прокарване на кабели. Налични са и гумени тампони в монтажните отвори, които абсорбират вибрациите.

Кабелите, които излизат от Kraken X41, са две женски 4-пинови гнезда за свързване на два PWM вентилатора, едно мъжко 4-пиново гнездо за свързване към дънната платка,  както и USB кабел, за вътрешно свързване, който се използва от управляващия софтуер.
Инсталация на KRAKEN X41
За да бъде инсталирано водното охлаждане Kraken X41, се изисква PC кутията да разполага поне с едно гнездо, предназначено за монтаж на 140 mm вентилатор. Ако за съвременните PC кутии това не е особен проблем, то за моделите от преди 2-3 години обикновено такава възможност липсва.  Затова и приложението на Kraken X41 се ограничава само до настоящи модели кутии. Възможен е монтаж и на 120 mm гнезда, посредством преходен фланец, но, за съжаление, в комплекта на Kraken X41 няма такъв. Затова, ако планирате използването на това водно охлаждане със стара кутия, най-напред си набавете такъв преходник от някой трети производител. Както се вижда от техническите характеристики, Kraken X41 поддържа всички използвани понастоящем платформи на AMD и Intel. 

След като монтирате водния радиатор в свободно 140 mm гнездо, идва ред на монтажа на водния блок. Но преди същинското му монтиране е необходимо да се подготви дънната платка. Закрепването е стандартно - осъществява се посредством шпилки с резба, които се завиват в помощните планки към комплекта. При монтиране на водния блок е необходимо да се съблюдава за равномерното навиване на притискащите гайки с цел получаване на равномерен контакт между блока и процесора.
Приставка за охлаждане на VGA карти - NZXT Kraken G10
В асортимента на NZXT има и интересна приставка, позволяваща процесорното водно охлаждане да се монтира на 3D графична карта.  Тази приставка е опционална и се закупува отделно, като цената й е около 60 лв.  Закрепването на Kraken G10 е проектирано за монтаж на широка гама модели графични карти на AMD и NVIDIA, съвместно с водно охлаждане от серията NZXT Kraken или  на други производители от типа "всичко в едно", които са OEM производство на Asetek (за да съвпадне закрепването на водния блок).

В комплекта на Kraken G10, също е включен 92 mm вентилатор, който е предназначен за охлаждане на VR регулатора и другите компоненти на графичната карта. Самата приставка представлява "Г" образен ламаринен профил с изрязани отвори за водния блок и вентилатора, както и задна, закрепваща планка. Предвидени са и пластмасови стягащи връзки за закрепване на маркучите за самата приставка за по-прегледен вид на монтажа. 

13 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"NZXT Kraken X41 - сбогом на въздушните охлаждания"    

абонамент за бюлетина