Ако кажем, че хибридните лаптопи завладяват пазара на мобилни устройства, никак няма да сме далеч от истината. Факт е, че повечето големи производители имат собствени представители в тази ниша, а това е най-вероятно естествена еволюция и щастливо потомство на добрите стари лаптопи и модерните популярни таблети. Toshiba не правят изключение от тази тенденция, тъкмо напротив – компанията вече има сериозен опит при хибридите и продължава да усъвършенства тази линия с поредното устройство –Satellite Click Mini. По традиция прекарах една седмица с този хибриден лаптоп в опит да оценя обективно неговите качества в реални полеви условия. Ето и какво научих.

Първи впечатления

Имал съм срещи с лаптопи и таблети на Toshiba от сходен размер и ценови клас и това, което винаги ме е изненадвало приятно, е качеството на изработка. Click Mini е 8,9-инчов таблет с докинг станция, в която се намира клавиатура, допълнителна батерия и няколко порта. Но за това – по-късно. На допир поликарбонатните пластмаси, които са използвани при изработката на този хибрид, са приятни, а цветът е стилен. Toshiba са го нарекли перленобял, но на практика ще получите ненатрапчиво и модерно устройство, което би изглеждало еднакво добре в почти всяка обстановка. Няма да ви занимавам с досадни спецификации като тегло до последния грам или размери до милиметъра – първите впечатления са за леко тегло и сравнително компактно устройство.

TS1

Прочетете още: Хибридът Toshiba Satellite Click Mini се добра до родния пазар

Работа или забавление?

Този въпрос винаги присъства в съзнанието, независимо за какво устройство говорим – обикновено дори тясно специализираните машини се използват и по двете предназначения. За да разбера дали Click Miniпопада в тази графа, реших да тествам машината с твърда редакторска работа – а именно написването на няколко статии. Чувствата, с които ме остави един ден писане на клавиатурата на Click Mini, са смесени, но по-скоро положителни. За 8,9 инча формфактор, размерът на клавишите е изненадващо функционален, а ходът и обратната връзка са на ниво.

Може би в този случай и опитът ми да адаптирам стила си на писане с подобни малогабаритни машини е изиграл роля, но като цяло клавиатурата в докинг станцията е напълно използваема. Място за сравнение със софтуерна екранна клавиатура просто няма – това е и основната причина за съществуването на подобни хибриди. Кликпадът от своя страна изисква определено свикване и малко повече работна площ щеше да помогне значително. Ако работата ви не е свързана с толкова много писане, най-вероятно ще извлечете повече от Click Mini, но сега е време за забавление. Стига сме работили!

Без да пренебрегвам значението на добрия дисплей в работна обстановка, той разкрива целия си потенциал, когато хората се отдадат на мултимедийни забавления. А дисплеят в Click Mini е истинско бижу! Обикновено се въздържам от подобни суперлативи, но не можеш да кажеш на черното бяло – тук става дума за качествена IPS матрица, Full HD резолюция от 1920 x 1200 и висока гъстота на пикселите. На практика това означава безкомпромисни зрителни ъгли от почти 180 градуса – нещо много важно при устройство с малък размер, остри и ясни изображения – почти 300 пиксела на инч или вече известната катоRetina резолюция и като цяло удоволствие от всичко, което виждате на екрана.

Епизод на Game of Thrones с Full HD качество не представляваше никакъв проблем за хардуера на Click Mini, а за мен беше приятно преживяване, въпреки кървавите сцени и съмнителния морално сюжет. Тук трябва да споменем и аудиото – мъникът успя да „надвика“ домашния ми 17-инчов лаптоп, като същевременно не чух никакво пращене и изкривяване от хитро позиционираните от двете страни на таблета колонки. Безцелното браузване, YouTube зяпане и Facebook лайкване, които се броят към забавленията, са песен за Click Mini и когато отделих таблетната част, въпросните действия станаха още по-лесни и приятни. Между другото, отделянето и свързването става много лесно и сигурно, за разлика от всички останали хибриди, които съм имал възможност да тествам.

Не може да бъде спомената думата „забавление“ в едно изречение с компютър от какъвто и да е тип и това да не доведе до разговор за игри. В случая на Click Mini не говорим за геймърска машина, затова очакванията в тази сфера не са големи – естествено, че няма да мога да подкарам The Witcher, не бих се и опитал. Всички браузърни и флаш базирани игрички обаче работят безпроблемно, а всякакви пъзели, стратегии, аркади и други игри с инсталация, които не изискват мощна дискретна видеокарта, също не са проблем. Ако трябва да отговоря на зададения по-горе въпрос, а именно „Работа или забавление?“, вероятно отговорът ще бъде „И двете“.

TS2

Страната на пътешествията

Това е просто по-претенциозен начин да кажа, че реших да взема Satellite Click Mini заедно с мен за цял динамичен ден, в който имах доста придвижване от една точка до друга. Когато метрото е основен транспорт, не е особено удобно да вадиш устройство с клавиатура, макар че съм виждал всякакви случаи. При разделянето на таблетната част, за да се почувствам и аз едно с модерното поколение, което използва всеки момент, за да бъде във връзка, ме очакваше изненада. Индикаторът за батерията на таблета беше на почти 100%, което изглеждаше невъзможно, имайки предвид, че ползвам машината вече повече от два дни, за по солиден брой часове.

Мистерията бързо разгадах още в самата мотриса след като погледнах по-внимателно спецификациите на хибрида. Оказа се, че Toshiba са вградили втора батерия в клавиатурната док станция, от която започва разреждането, когато таблетът е свързан с нея. При зареждане първо се пълни батерията на таблета, после на докинг станцията. Този хитър начин на зареждане и разряд дава истински практически предимства, което беше доказано в този случай, без дори да ми е известна технологията. Пак по спецификации в сглобено състояние Click Mini трябва да издържи до 13 часа с едно зареждане, а таблетната част – около 7 часа. След няколко прости сметки на ум, се съгласих с тези твърдения.

Пътуването в метро с таблет в ръка е по-приятно, особено когато не го правиш в час пик, а също така и чакането на всякакъв вид спирки или чакането просто като такова. Дисплеят на този хибрид продължи да ме оставя възхитен, но към това прибавих и живота на батерията, заедно с хитрата идея, която Toshiba бяха вкарали в устройството. Един ден път от и до различни институции, заедно със съответното чакане, не успяха напълно да източат батерията в таблета. Щеше ми се да тествам Click Mini на по-дълъг път, защото 3-4 часа в автобус, влак или самолет са истинско предизвикателство, но съм сигурен, че в този случай удоволствието от устройството би било дори по-голямо.

Малко характеристики за най-педантичните

Знам, че повечето почитатели на технологиите са доста внимателни към детайлите и подобно лайфстайл ревю ще ги остави неудовлетворени. Поради тази причина все пак ще напиша няколко думи за техническата част на нещата. Ще започнем от дисплея, защото е най-впечатляващата част – той е със съотношение на страните16:10, резолюция 1920х1200 пиксела, разбира се 8,9 инча диагонал, 350 нита яркост, IPS матрица и поддръжка на жестове с до 10 пръста. Процесорът в машината е на Intel от фамилиятаBay-Trail-T – Atom Z3735F с тактова честота 1,33 GHz и Burst режим, който при необходимост може да я увеличи до 1,83 GHz. Вградената памет е 32GB eMMC флашкато тя може лесно да бъде разширена с още 256GB с помощта на двата SD слота. Оперативната памет е от типа DDR3L (1333MHz) и е с обем 2GB, а за графична обработка Toshiba са избрали чип от Intel HD серията със споделена памет. Таблетът има micro-USB порт, вход за микрофон и слушалки, слот за microSD карти, задължителните безжични свързаности Wi-Fi 802.11 b/g/n и Blutooth 4.0, а в докинг станцията освен 64-бутонната клавиатура има още една батерия, слот за SD карти и пълноразмерен USB 2.0 порт. Сега, ако всички са доволни, ще пристъпя към кратко обобщение на живота си с Click Mini.

TS3

Финални думи

Петте дни, които прекарах с Toshiba Satellite Click Mini, ме оставиха с положителни впечатления. Много бързо свикнах с това устройство и употребата му през краткото ни познанство ми носеше удобство и приятни емоции. Без значение дали ще използвате само таблетната част, която сама по себе си е достатъчно впечатляваща заради чудесния дисплей, или ще се възползвате от клавиатурата и допълнителната батерия, тази машина ще ви свърши работа. Крайната цена от 599 лева, на която се предлага хибридът, е доста приемлива – в този ценови диапазон трудно бихте могли да намерите по-добър дисплей в 8,9-инчово устройство, по-дълъг живот на батерията и сравнително добра производителност. Когато включим и Windows 8.1, с който 
идва Click Mini икойто ще можете да надградите до Windows 10 от 29 юли, както и едногодишния абонамент за Office 365, сделката изглежда още по-добра. Ако имате нужда от мобилност, безкомпромисен дисплей, дълга автономна работа и всичко това на достъпна цена, определено мога да ви препоръчам този хибрид.