Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

TP-Link Archer C9 в действие = изпълнени обещания на добра цена

Тестовете в реални условия показват, че TP-LINK Archer C9 е повече от способен рутер, ако целта е да имате висока скорост на трансфер на къси разстояния – например, когато се налага безжично прехвърляне на големи файлове.

12 септември 2015
11174 прочитания
15 одобрения
2 неодобрения

Тестовете направи: Денислав Славчев

TP-Link е марка, която често е свързвана с ценово ефективните  рутери в ниския и средния клас. Във всеки случай това са впечатленията, налагани масово във форумите, където се обсъждат тези неща. Сега вече TP-Link вдигнаха летвата като производителност и цена с техния нов 802.11ac безжичен рутер Archer C9, който е рейтнат като AC1900 и струва около 290 лв. 

Независимо от това, той запазва най-характерната черта на рутерите на компанията - ценовата ефективност - и е много добро попадение за парите си.  Той е един от множеството двулентови AC1900 рутери, които се предлагат на нашия пазар, което означава, че на стандарта 802.11ac трябва да осигури скорост до 1300 Mb/s, а на 802.11n -  до 600 Mb/s.  Той е снабден с три външни антени, които могат да се сменят и поддържат една много апетитна технология  (Beamforming), позната ни от хай-енд рутерите, която се състои в насочване на сигнала директно към устройството с което се комуникира, вместо да се излъчва в цялото пространство. 
Скоростите, които постигнахме с Archer C9 бяха впечатляващи. На късо разстояние (от 2 m до 4 m), устройството последователно прехвърли файлове (10 GB) със скорост от 40 MB/s, като на моменти достигаше и 50 MB/s. 
Все пак е редно да напомним, че за постигане на най-доброто е необходимо и безжичният адаптер на преносимия/настолен компютър , с който се свързвате,  да поддържа стандарта 802.11ac. Доста от последните топ модели смартфони също поддържат стандарта 802.11ac, но при тях скоростите ще са доста по-скромни. 
Впечатления в процеса на работа
Archer C9 беше в основата на тестова мрежа от смесен тип (жична и безжична), включваща  четири жични гигабитови устройства -  NAS сървър, две настолни PC-a и HD мрежов плейър -, както и множество безжични устройства в това число два лаптопа, три смартфона и един таблет.
Съвсем обективно,  Archer C9 се справи перфектно с обработката на цялата мрежа, като нямаше никакви намеци за "страдание" при ежедневна  работа или забавление и по никакъв начин не ни разочарова.
Всъщност, ако трябва да сме напълно коректни, веднъж изпитахме известно разочарование -  когато дойде време за тестовете ни на по-голямо разстояние. Обикновено в техническите характеристики на подобни устройства се дава разстояние на покритие, което е при пряка видимост и в лабораторни условия. В реални условия, ситуацията е доста комплексна и много фактори, като препятствия, интерференция, смущения и пр., оказват негативно влияние. Покриването на дистанция от 15 m е трудна задача за доста рутери и докато Archer C9 се справи много добре с това,  то спадът на скоростта беше значителен.
На фона на чудесните постигнати скорости на късо разстояние -  официално записани 42,9 MB/s при трансфер на големи файлове и 21.56 MB/s при малки - някак си резултатите на дистанция от 15 m (14.81MB/s трансфер при големи файлове и 15.31 MB/s при малки файлове) не изглеждат особено впечатляващи. Има рутери на пазара, които се справят и по-добре в тази ситуация, но за да сме коректни, трябва да споменем също, че и цените са им с минимум 150 лв. отгоре. Независимо от това, TP-Link се представя съвсем адекватно и като цяло няма никакви причини за  разочарование.
Резултати 
За измерванията използвахме лаптоп Dell Latitude E5250, снабден с безжичен адаптер, поддържащ стандарта 802,11ac.

Прехвърляне на големи файлове (видео) от близко разстояние

Прехвърляне на големи файлове (видео ) на средно разстояние (15 m)

Прехвърляне на малки файлове (MP3 и FLAC) от близко разстояние

Прехвърляне на малки файлове (MP3 и FLAC)  на средно разстояние (15 m)

  
Принципно TP-LINK Archer C9 е повече от способен рутер, ако целта е да имате висока  скорост на трансфер на къси разстояния, особено за прехвърляне на големи файлове. Намаляването на скоростта на по-дълги дистанции не е „уникално“ само за този рутер. От това са засегнати всички модели и то е напълно нормално. Все пак резултатите зависят от много фактори и могат значително да варират при различни ситуации. Именно за покриване на големи дистанции все още са необходими такива устройства като ретранслатори, като за доста компании те са част от цялостната им мрежова инфраструктура.
Фърмуер
За по-голяма леснота на използване, TP-Link Archer C9 предлага значително по- изчистен и интуитивен интерфейс, отколкото този в старите им модели рутери. Той предлага  базова информация, както и добра карта на мрежа, така че да може с един поглед да видите какво е свързано. Инсталацията ни отне няколко минути с функцията, като в тях влиза и времето за физическата му инсталация -  включване на кабелите и захранването. Ние просто се логнахме в рутера, чрез нашия лаптоп (използвайки паролата по подразбиране, с която пристига), влязохме в настройките за безжичната мрежа и направихме необходимите корекции, след което променихме паролата за логване.....и това беше всичко.

Графичен изглед на мрежата

Налична е вградена услуга QoS, която е активирана по подразбиране и се активира/деактивира с настройката  NAT Boost. По време на тестовете нямахме никаква основателна причина да променим това. С едновременното възпроизвеждане на няколко потока, не забелязахме каквито и да е проблеми и всичко беше много плавно.
Установихме, че свалянето на съдържание на NAS сървъра се ускорява при изключване на  настройката NAT Boost и създаване на собствени правила за управление на трафика, чрез IP адресите и портовете.

Настройката NAT Boost се грижи за QoS услугата, без да налага намеса от страна на потребителя.

Ако сте от типа хора, които обичат постоянно нещо да човъркат и настройват, то менюто Advanced е именно за вас. В него много лесно ще конфигурирате пренасочване на портовете, там се намират и настройките за DNS (ако трябва ръчно да го конфигурирате).  Има вградено описание на всички функции, което обаче се оказва не особено полезно, тъй като в повечето случаи не дава ясна представа какво правят отделните опции. Най-често показват, че съответната функция може да бъде активирана или деактивирана.  

Родителският контрол се прилага на MAC адрес, който може да вземете от списъка на DHCP клиентите на рутера. Този контрол предлага създаване на "бял" списък на сайтовете, които да бъдат достъпни за всяко засегнато от него PC или мобилно устройство. Тази функция при тестовете не работеше достатъчно добре, защото блокираше всичко.
Двата USB порта ( един USB 2.0 отзад и един USB 3.0 отстрани) позволяват към рутера да се свържат принтер и външен USB HDD.  А външен диск с медийните файлове в него, свързан към рутера, позволява да бъде сканирано неговото съдържание, за да бъде намирано от DLNA-съвместими устройства и приложения.
Заключение


Като цяло TP-LINK Archer C9 е един бърз рутер (на къси разстояния), с отзивчив интерфейс, който стои високо - и в преносен  и буквален смисъл.  Той разполага с достатъчно добър дизайн, за да може да бъде поставен на видно място в близост до мултимедийния център за домашно забавление. Добро впечатление направиха  сините му светодиоди, които не са с толкова  дразнещи, с ослепителна светлина и най-вече с надеждната му работа по време на тестовете.
Забелязахме и някои слаби страни, като родителският контрол, който не работеше добре, както и функцията за споделяне на USB диск, която предлага основно достъп чрез FTP и DLNA, но не и в Windows мрежа. За цената си обаче, TP-Link Archer C9  е един чудесен,  AC1900 рутер. 

15 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"TP-Link Archer C9 в действие = изпълнени обещания на добра цена"    

абонамент за бюлетина