Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
PR ЗОНА
08 май
2018
   

Съвременната заплаха пред информационните технологии: Кибер престъпленията

2473 прочитания

Интернет се развива все повече с всеки изминал ден. Създават се нови уебсайтове и се предлагат огромно количество онлайн услуги, съдържащи различни данни и информация. Не са малко и фирмите, които теглят бърз кредит за 24 часа на ден (pienlaina 24h), за да поръчат създаването на собствен уеб сайт, тъй като са убедени, че без такъв, не са достатъчно конкурентноспособни на пазара.

Освен бизнес сайтове, биват създавани и електронни библиотеки, онлайн семинари на различни теми, създават се и нови, удобни системи за управление на производството…

Рискуваме ли в интернет?

Само че цялото това удобство, което интернет носи, идва със своите рискове. Интернет все още предоставя слаб контрол върху данните, които са достъпни за така-наречените Кибер-престъпници. Те се докопват до тези данни с цел лично облагодетелстване. Тъй като влиянието им непрекъснато нараства, светът е изправен пред нов вид заплаха, наречена Кибер-тероризъм. Това кара ООН както и много правителства по света да издават специални наредби, които призовават да се разработят мерки за ефективна борба с тази повсеместна заплаха.

Такива Кибер-атаки могат да имат непредсказуем характер, тъй като не сме в състояние да определим откъде точно произлиза заплахата и под каква форма, което значително намалява шансовете ни тя да бъде отстранена преди да е осъществила намерението си.

Определяне на понятието Кибер-тероризъм

Най-сложното е определянето на самата Кибер-атака, тъй като Кибер-тероризмът не е постоянен и няма конкретни форми. Различните източници също определят това понятие по различен начин. Например един речник тълкува понятието Кибер-тероризъм като общо нарушаване на правата, което се извършва в компютърната среда. От друга страна друг източник посочва, че Кибер-тероризмът е съвкупност от действия, които чрез интернет поставят под заплаха безопасността на личността, обществото и държавата, като цяло. Това става чрез промяна на наличната информация и замяната й с друга.

Характерно за Кибер-атаките, е че те се извършват чрез различни софтуерни програми и средства. Те биха могли да приемат формата на компютърни вируси и троянски коне, които предоставят на Кибер-престъпниците информация от отдалечени компютри и влияят на правилното им функциониране. Биха могли също да са специализирани компютърни изчислителни системи, създадени със специалната цел да извършват Кибер-атаки на различни информационни услуги и ресурси, които ги карат да излязат от строя.

Такава дейност е насочена предимно към страни, чиято инфраструктура е свързана с компютърните мрежи. На първо място тя нанася удар на финансовия и икономическия сектор, след което на различни рекламни агенции и медии, тъй като те са източници на информация с голямо влияние и не са достатъчно добре защитени от подобни Кибер-атаки. По този начин те се превръщат в идеални посредници на терористите, които остават незабелязани, като същевременно разпространят под различна форма своите послания и съобщения.

Решението на проблема с кибер-престъпността

Необходимо е вземането на спешни мерки за цялостното справяне с този проблем, за да могат интернет потребителите да ползват компютрите си безопасно. За съжаление все още не е създадена изчислителна система, която да е изцяло защитена от такъв взлом от страната на хакерите. Често Кибер престъпниците използват слабото място в системата, за да извършат своето дело, така че този въпрос предстои да бъде решен в бъдеще.

Ако желаете да закупите добра програма, която да защити данните ви, можете да се възползвате от гъвкавите кредити (joustolaina heti 2018).

ICON ICON ICON ICON
абонамент за бюлетина