Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
PR ЗОНА
16 май
2018
   

Александър Колчев, SmartIT: С възможността за интеграция на софтуер навсякъде, мечтите са неограничени

2223 прочитания

Александър Колчев, Head of Department в SmartIT, говори за развитието на технологиите, умните градове и умните домои за хакатона Smart the cITy.

Г-н Колчев, вие сте от организаторите на хакатона Smart the cITy. Как се появи идеята?

Програмистите обичаме предизвикателствата, намирането на решения на различни проблеми, както и измислянето на идеи, които биха улеснили ежедневието ни. За това от SmartIT решихме да предизвикаме колегите си програмисти да разработят проекти на тема умен град и умен дом, за да покажат, че в България има много креативни и талантливи хора в нашата сфера. Темата винаги е предизвиквала глобален интерес, защото една добра идея, може да се имплементира не само в един дом или град. Световна тенденция е да се правят такива състезания на тази тема и искаме да докажем, че и в България можем да извлечем максималното от новите технологии.

Какво ще търси журито в идеята победител?

Основните неща, върху които ще обърнем внимание при оценяване на идеите са няколко – дали реализацията на идеята би била полезна на обществото и по какъв начин; Какви са идеите за бъдещо развитие на проекта; Техническа реализация на идеята или прототипа; Разбира се ще оценяваме и самата презентация на проекта.

Какъв според вас ще бъде градът на бъдещето?

Според мен живеем в зората на четвъртата индустриална революция. Преди години, предусещайки предстоящото развитие на технологиите, си представяхме свят с роботи наподобяващи хора, които изпълняват най-различни функции. Развитието на технологиите обаче пое малко по-различен път или поне имаме още една точка в технологичното ни пътешествие, през която трябва да минем. В момента, посоката на развитие е по-скоро да се разработва и внедрява софтуер и дори изкуствен интелект в различни устройства, които комуникират помежду си. Така вместо роботи, сме заобиколени от множество умни устройства. Основната им сила е в това, че комуникират едно с друго и вече с напредващото развитие на изкуствения интелект, те имат способността да се учат, да привикват към навиците и интересите ни и така се адаптират към начина ни на живот.

В представите ми, през следващите няколко години развитието на изкуствения интелект и внедряването на софтуер в домашните устройства ще продължи. Вече можем да управляваме отдалечено отоплението в домовете ни, осветлението, дори поливането на тревата в двора ни. Вероятно следващата иновация в тази насока е умен хладилник, защо не.

С възможността за интеграция на софтуер и изкуствен интелект във всяко устройство, мечтите са неограничени и развитието е въпрос на креативност. По отношение на развитието на градовете, може би следващата стъпка е разработване и внедряване на достъпни интерактивни информационни системи. В малко по-далечното бъдеще си представям развитие в градовете подобно на това, което в момента виждаме в домовете. Устройства, комуникиращи помежду си, разполагащи с изкуствен интелект и различни сензори, които ни помагат за информираността и организацията на обществените услуги.

Какво ще посъветвате участниците в хакатона Smart the cITy?

Съветвам тези, които участват в хакатона, да мечтаят смело. Живеем в свят на неограничени технически възможности, нужно е само да бъдем креативни. Всяка идея може да бъде реализирана технически и да намери подкрепа и потребители, стига да е оригинална и полезна на обществото. Проекти се приемат до 18-и май на smartthecity.smartit.bg, а финалното събитие ще е седмица след това. Всеки, който е предал проект, дори и в начален етап на идеята, може да го доразвие до самата презентация.

ICON ICON ICON ICON
абонамент за бюлетина